Hacettepe Üniversitesi
Hakkında yazı yazılmadığını görüp şaşırdığım üniversite, üniversitemdir...
Klasik bilgilerle başlayalım madem önce.
1954'te Ankara Üniversitesinden ayrılarak kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda bir tek tıp fakültesi olan okulumuzun tıp her zaman lokomotifi olmuştur.
Hacettepe Üniversitesi bugün 9 Fakülte, 14 Yüksekokul 1 Konservatuar, 12 Enstitü 24 adet Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitimini sürdürmektedir.
Tıp fakültesi alanında bir numaradır. Hacettepe'yi sadece hastane sanan birçok kişiye rastladım hatta.
Oysaki bu okulun Sıhhıye, Beytepe, Keçiören, Beşevler, Polatlı ve Kaman olmak üzere 6kampüsü vardır. Bunlardan Beytepe ve sıhhıye meşhurdur.
25000 kadar öğrencisi var. 3148 tane de öğretim görevlisi varmış. Sıhhıye kampusu 210bin metrekare gibi büyük sayılabilecek bir alana sahipken, beytepe 5milyon 900bin metrekarelik alanıyla devasa bir kampüstür. Kampüs büyüklüğü olarak Türkiye'nin en büyüklerindendir.
Sosyal bilimlerde arkeoloji, antropoloji, psikoloji gibi bölümlerde ülkenin lider eğitim kurumudur diyebiliriz. Ayrıca tıp konusunda daliderliği tartışma götürmez. Aman haa kendi okulu kayırıyor demeyin. Bunlar bilinen gerçekler.
Mesela mühendislik eğitiminde ODTÜ'nün, iktisadi idari bilimlerde de boğaziçinin gerisindedir. Dil eğitimi içinde biçilmiş kaftandır. Açıkta kalmazsınız. Mühendsliği içinde Türkiye'de tek bulunan hidrojeoloji, nükleer enerji mühendisliği gibi bölümlere sahiptir. Nükleer enerjisini girmeden bir kez daha düşünün derim. Haddinden fazla zordur. tecrübeyle sabittir. Giripte sonra burayı görüp bana küfür etmeyin diye yazdım. Herkese kendi bölümü zor gelir. Ama bizim bölüm herkese zor gelir demek ki, google scholars'ta bi bizim bölümü araştırın ve neden en zor mühendislik bölümü olduğunu görün.
Eveeet formal kısımlarını bitirdik. Şimdi gelelim daha eğlenceli kısımlarına. Evet okul güzel.
Yer ititbariyle, bir tarafınız beysukent, bir tarafınız bilkent. E daha ne olsun. 5 dakikada bilkent center, ankuva, burger king, daha ne klınıza gelirse.
Eh bu da yetmemiş olacak ki okulun içi cafe'dolu. bu konuda iddialıyım heralde hiç bir okulun içi bu kadar kafe dolu değildir. Öğrenci adedi kadar kapasitesi vardır cafe'lerin. Tek tek bakalım büyük kafelere...
Beycafe... İki kısımdan oluşur. Bilardo ve yemek. Okulun en eski kafesidir şu anda. 30 kadar bilardo masası vardır. Bilardo kısmında sigara içilmez. Öteki kısım duman altıdır daima. Yemekleri idare eder. klasik bir menüleri var. Müzik durumuna gelirsek, müzik jukebox'tan geliyor. Genelde alternatif, rock, hardcore ve metal çalar. Eh kafenin gelen vatandaş kitlesini de tahmin edersiniz tabii... Ortam olarak fena sayılmaz sonuç olarak. uzun süre oturabilirsiniz.
Çiğdem... Yıldız anfinin önden girişinde yer alır. Diğerlerine göre biraz daha kafe'den ziyade kantin havası vardır. Yemek olayları klasik fakat güzeldir. Adana, lahmacun filan türü şeylerde okulda tek geçilecek yerdir. Çükü sıcacık alırsınız 5 dakkada. Müzik durumuna gelince, müzik yoktur Yıldız anfi sosyalistlerin buluşma noktlarındandır. Ortamda ve gelenlerin yoğunluğunu belirleyen faktör de budur. Uzun süre oturulmaz. Genelde yemek alınıp bahçesine çıkılır.
City Center... Bir yıla kadar en büyük cafeydi. 3 katlıdır ve çok geniş bir kapasiteyle çok kişiye hizmet verir. her katı ayrı değerlendirmek gerekir. İlk kat daha hafif şeyler yemek içindir. Pizza, poğaça, sandviç filan. burası iyidir. Bıl alternatiflidir. 5-6 tane cafe vardır bu alt katta. Ayrıca erkek ve bayan kuaförü, incik boncukçu, fotoğrafçı türü lazım olabilecek şeyler bu katta. Her zaman çok doludur. 2. kat ise asıl yemek katıdır. Sadece yemek için gidilir. Ama yemek yemek pek akıl karı değildir. Çünkü mutfak bu yoğunluğu kaldıramamakta. Hergün çıkan yemekler daha rezil olmaktadır. Genelde aldığınız tüm yemekler sushi kıvamında çiğ gelmekte. Ayrıca Özsüt'ün bir şubesi de bu kattdır. 3. kat bilardo ve internet cafe'dir. yemek ayrıca simit türü şeler yiyebilrsiniz. Genel olarak city'de okulun çıtırları olur. iyi kız çıkarılır. müziğe tahammül edilirse.
Beytepe alıveriş merkezi... okulumuzun çiçeği burnunda mekanı. Buraya bi cafe demek güç tabi. Zaten binayı ögrünce ne demek istediğim anlaşılır. büyükçe bi yer burası. Söyle diyeyim, içinde migrosun yavrusu şok'tan başka, 10-15 kadar cafe, 5-6 tane kallavi restaurant, tabldot, ps2 cafe, teras cafeler filan feşman var ve henüz açılmayan 20 kadar daha boş yer var. Menü her tür şeyi bulabileceğiniz kadar geniş. hatta okullarda pek görmeye alışık olmadığımız adını söylemesi yarım saat tutan yemekler var. Ortam şimdilik süper bilmiyorum hep böyle olur mu, ama sanırım olur. Gelen kitle güzel. Kızlar süper. Arkanızda beytepe'deki en büyük çimenlik var zaten. Yazın oranın keyfine doyum olmayacaktır.
Yazı sanki hacettepe cafeleri haline gelmeye başlamışken biraz da başka yerlere bakalım. Ama sonuçta diğer bilgiler kolay edinilebilir ama bunlar biraz daha spesifik bilgiler olduğu için aktarmak istedim.
Biraz da zorluklarında bahsedeyim. Önclikle eğer burayı hedeflemişseniz çalışmanız lazım. ÖSS ayağında hacettepe zorlayıcı bi okul. Ama eğer kazanmışsanız hoşgeldiniz ve bilin ki daha çok çalışmanız gerekecek. Zor bir okul bunu kime sorsanız söyler.
Diğer bir zorluğu, okulumuz yer itibariyle şehrin biraz dışında. Gerçi etrafı hep yerleşim fakat, şehir merkezine yarım saat uzaklığımız var. Ankara'da çok alışılmadık bir mesafe değil ama bi ankarada üniversitesindeki rahat ulaşımda yok elbette.
Yine yerimiz itibariyle kışlarımız biraz sert geçiyor adımızdan da belli olduğu üzere ==>beyTEPE(tepe: çevresine göre 300-500metre yüksekliği olan yeryüzü şekli) evet ne yuapalım tepedeyiz. Kalın giyinin sakın unutmayın. Kar ankaraya yağmadan 1 gün önce yağar. Ankara'da 1-2 günde erirse bizde 1 hafta.